Luisteramateur - NL14029-luisteramateur.nl

NL14029
Luisteramateur
NL14029
Luisteramateur
Ga naar de inhoud
LUISTERAMATEUR WORDEN :
Luisteramateurs luisteren maakt een belangrijk deel uit van het radioamateurisme. Je kunt deze hobby snel starten, zonder examen, door al luisterend kennis te maken met de mogelijkheden van het radioamateurisme. Al luisterend beleef je plezier aan radio en bouw je ervaring op voor een zendexamen. Als luisteramateur kun je experimenteren met techniek, antennes, ontvangers en de eigenschappen van radiogolven. Bij VERON  hier vind je collega amateurs, enthousiaste NL’ers, met hen bouw je ervaring op in de mogelijkheden van radio.

Je hoeft geen vergunning te hebben voor het inrichten van een ontvangststation. Let echter wel goed op de hoogte van je antenne. Deze mag vergunningsvrij geplaatst worden tot een hoogte van 5 meter vanaf het punt van plaatsing. Kom je erboven moet je een vergunning aanvragen bij je gemeente.

Voor een goede ontvangst heb je een antenne nodig die bijvoorbeeld een 1/2 golflengte lang is. Voor de radioamateur die actief is op de korte golf bedraagt de golflengte tussen de 10 tot en met 160 meterband. Een 1/2 golf (dipole) antenne voor bijvoorbeeld de 40 meterband (7.00-7.200 MHz.) is dan 2 x 10 mtr.= 20 meter lang (2 x kwartgolf). 3/8 of 5/8 van de golflengte is prima toe te passen als (verticale) antennelengte. Op internet vind je veel websites met antenne berekeningen.
De signaalsterktes op de KG zijn een heel stuk zwakker dan signalen van lokale omroepstations die uitzenden op de FM omroepband.
Storing, ook wel qrm of qrn genaamd, is vaak op de korte golf aanwezig. In dicht bevolkte of industriële gebieden ontkom je niet aan dit probleem. Bij het beluisteren van radiostations zal je meteen opvallen dat de ontvangen radiosignalen sterk kunnen fluctueren. Dit kan door allerlei omstandigheden (zgn. atmosferische omstandigheden) worden veroorzaakt.

Om in de toekomst de hobby als radiozendamateur goed te kunnen  beoefenen is het een aanrader om hiervoor enige tijd als luisteramateur actief te zijn. Het leuke tijdens deze periode is dat je niet allen leert luisteren naar de ether, maar ook weet waarvoor alle functies dienen die op je apparatuur zitten. Zo leer je te experimenteren met antennes die vanuit jouw woonomstandigheden optimaal zijn. Tijdens het beluisteren van radioamateurs op de korte golf of VHF banden doe je ook meteen ervaring op over procedures die de zendamateurs toepassen. Met procedures wordt bedoeld de disciplines die in de machtigingsvoorwaarden van de zendmachtigingregistratie zijn vastgelegd. Denk hierbij aan de radio-afkortingen die in alle modes worden toegepast, de geldende fatsoensnormen en het internationale radioalfabet.

Als luisteramateur kun je ook contact leggen met de gehoorde amateurs. Via ontvangstrapporten, Het leuke is door middel van QSL-kaarten, die  je via de VERON wereldwijd verspreiden kan . Veel zendamateurs beantwoorden deze rapporten met hun QSL-kaart. Voor het versturen van QSL-kaarten is een “luisternummer” gewenst. (Het luisternummer wordt ook wel NL-nummer genoemd).

Registreren
Word eerst VERON-lid en ben je Lid dan ontvang je tevens maandelijks het blad Elektron , Eenmaal lid  vraag dan je luisternummer aan via het  webformulier bij de Veron op de website. Het luisternummer maakt je wereldwijd uniek herkenbaar als een Nederlands Luisteramateur.
Als je in de gelegenheid bent om een verenigingsavond te bezoeken dan vindt je er altijd wel helpende radiovrienden. Het is natuurlijk wel zo slim om een opleiding voor N en/of F te gaan volgen. Je ontwikkelt hiermee meer inzicht in radiotechnieken en elektronica.

Ik wens je in ieder geval veel luisterplezier toe en wie weet komen we mekaar een keer tegen .
Deze website is gemaakt door GJ Koops
Created With WebSite X5

NL14029
Luisteramateur
+7
°
C
+
+
Winsum (Groningen)
Friday, 04
See 7-Day Forecast
Terug naar de inhoud