Packet - NL14029-luisteramateur.nl

NL14029
Luisteramateur
NL14029
Luisteramateur
Ga naar de inhoud
Packetradio is weer bezig met zijn terugkomst in deze tijd en
daar zijn velen wel weer blij mee    
Maar hoe werkt nu zoiets hier onder een beetje uitleg hoe en wat het inhoud.

Wat is Packet Radio Communicatie?
Packet communicatie is een vorm van communicatie door de lucht. Er wordt door middel van een z.g. packet modem (Baycom of TNC), een zendontvanger (het z.g. bakkie), en uiteraard een computer.
De PC stuurt gegevens in de vorm van ASCII tekens naar de modem ,de modem zet dat om in een geluidssignaal ,de zendontvanger dat geluidssignaal uit via de antenne, de antenne vangt een signaal op, de modem herkent het signaal als een packet signaal en zet het om in ASCII tekens ,die tekens komen op de pc van de ontvanger.

Wat is het verschil tussen een Baycom of TNC Packet-Modem?

Het verschil is ten eerste de prijs, een Baycom is meestal compleet te koop in de winkel. De bekendste is een Alan RMD 1200. Met deze modems hoef je de squelch van je zendontvanger niet te gebruiken, omdat de modem zelf het Packetsignaal herkent uit de ruis op het kanaal. Alleen deze werkt onder de oudere windows zoals xp en eronder. en als je hem verbouwd met een kissinterface dan werkt ie ook met de nieuwere windows. Alan RMD1200 Packet modem op de USB
Een TNC Modem heeft de ruisonderdrukker van de zendontvanger wel nodig. Deze modem is momentheel het meest gebruikte omdat deze ook goed werkt ondetr de de hogere windows. Ook kunnen dit soort modems sneller zijn dan een Baycom. Hij is echter wel duurder dan de Baycom modem. Daarom worden deze modems vaak zelf gebouwd. Niet echt een aanrader als je pas begint met packet.
Voor allebei de soorten modems zijn er andere drivers nodig. Enkele voorbeelden zijn: TFPCX Flexnet AGW. Voorbeelden van programma`s om te "packetten" zijn: TsTHost, Graphic Packet WinPack WinTNC enz enz.

Calls

Met packet communicatie heeft ieder packet station zijn eigen call. Een call is een naam voor een packetstation dat bestaat uit 6 getallen dan wel cijfers. Een call in nederland ziet er vaak zo uit: AB1XYZ. Eerst twee letters, dan een cijfer en weer drie letters. Als de call eindigt op NLD is het een geregistreerde call.

Packet Bulletin Board System

Eindigt hij op BBS, dan gaat het om een PBBS oftewel een Packet Bulletin Board System. Een PBBS is een packet station die meestal 24 uur per dag te bereiken is. Bij een PBBS kun je bijvoorbeeld een eigen mailbox aanvragen, je krijgt dan een eigen P-Mail adres. Bij een PBBS is vaak ook en mogelijkheid om te chatten met andere gebruikers op de PBBS. ook zijn er bijna altijd interessante bestanden te downloaden. Je kunt er dingen te koop zetten of een andere advertentie zetten.

TNC Commando`s

Bij het verbinden met een station wordt vaak gebruik gemaakt van de zogenaamde TNC-Commando`s.  De opdracht C of Connect gebruikt men om een ander packet station te verbinden met de computer. Het commando @C stelt de squelch van de modem in (nvt bij Baycom). Het commando D of Q is voor Disconnect of Quit.
Zie de link TNC-commands hier word er uitgelegd waar ze voor dienen

Nodes, digipeaters en gateways

Nodes/Digipeaters zijn packet stations die je helpen een verbinding te maken over lange afstanden. Het is in principe een tussenstation. Je kan zoveel tussenstations gebruiken als je zelf wilt. Naarmate je meer tussenstations gebruikt wordt je verbinding wel langzamer. dat komt omdat elk tussenstation de packets die je verstuurt of ontvangt controleert alvorens hij ze doorstuurt. Via gateway-station kun je op andere frequenties en zelfs de telefoon een verbinding maken. Je wilt bijvoorbeeld een verbinding maken met een station dat op 144Mhz zit met een snelheid van 9600bps. Dat is mogelijk via een gateway station.

Wat kost nu zoiets allemaal:

Packetmodem tweedehands ligt tussen de 25 en 75 euro
27 mhz 40 kanalen bakkie plusminus 50 euro tweedehands
voeding voor de 27 mhz mits het geen basis is rond de 25 euro tweedehands
en een antenne rond de 50 euro tweedehands
uiteraard een computer maar die hebben de meesten al staan.
antennekabel heb je nodig naar de antenne en 27mhz niet tweedehands kopen !
prijzen ligt eraan wat voor coax je neemt en de lengte maar gemiddeld p.meter 3 euro
dan nog wat kleinspul zoals pluggen en dergelijke nou zal je misschien 20 euro voor kwijt zijn .
Dus al met al valt het mee en je hebt een leuke bezigheid en zeker nieuwe contacten

Hoop dat jullie hier wat mee kunnen en misschien tot horens via de packet radio
Deze website is gemaakt door GJ Koops
Created With WebSite X5

NL14029
Luisteramateur
+7
°
C
+
+
Winsum (Groningen)
Friday, 04
See 7-Day Forecast
Terug naar de inhoud