Zendamateur - NL14029-luisteramateur.nl

NL14029
Luisteramateur
NL14029
Luisteramateur
Ga naar de inhoud
Zendamateur worden is altijd mogelijk via een digitale weg of via een aanschaf cursusboek.

Cursusboek
Is te bestellen voor N of F registratie radioexamen bij  

Digitale Leeromgeving Zend Amateurs
Wil je zendamateur worden? Dat kan bij de DLZA.  Gratis (10 euro borg of donatie)
In een redelijk korte tijd kunnen wij je helpen om de leerstof voor het N-examen of F-examen voor de zendamateur bij te brengen. En dit alles helemaal gratis, het aanschaffen van een leuke zendontvanger en de daarbij behorende antenne inrichtingen kosten al genoeg! Je betaalt bij ons alleen een borg van € 10,- of doet een donatie aan de stichting. Helaas hebben wij de prijzen van de examens niet in de hand, deze examens worden niet door ons afgenomen en de kosten daarvan bedragen ongeveer € 70,-.  Het studietempo bepaal je helemaal zelf. De Novice kun je in enkele weken onder de knie hebben, maar je mag er ook enkele maanden over doen, tot een jaar aan toe. Het is wel de bedoeling dat je met enige regelmaat studeert. De maximale studieduur is 30 maanden, mocht dit te kort zijn dan kun je een eenmalige verlenging aanvragen van nog eens 30 maanden.
Twee soorten registraties
Voor radiozendamateurs is registratie verplicht. Registratie is mogelijk als je het N of F  radio-examen heeft gehaald. Zo toon je aan kennis te hebben van radiotechniek en regelgeving.
Er zijn 2 algemene registraties voor zendamateurs:
Novice: je mag uitkomen met maximaal 25 Watt op (delen van) de 40, 20, 10, 2 en 0,70 meter band. Het N-examen bestaat uit 40 meekeuzevragen met 3 antwoordmogelijkheden. Deelname aan het examen mag vanaf 11 jaar, de registratie gebruiken vanaf 12 jaar.
Full: je mag uitkomen op alle amateurbanden en op veel banden met maximaal 400 Watt. Het examen bestaat uit 50 meerkeuzevragen met 4 antwoordmogelijkheden. F-amateurs kunnen een vergunning aanvragen, als zij aan strenge voorwaarden voldoen mogen zij met maximaal 6 dB meer vermogen uitkomen dan in de F-registratie vermeld staat. Deelname aan het examen is vanaf 13 jaar, de registratie gebruiken vanaf 14 jaar.

Aanmelden voor het Examen ken bij      


Als het examen met goed gevolg is afgelegd mag een aankomend radiozendamateur roepletters (in het Engels: callsign) aanvragen, waarmee hij zich voortaan in al het radioverkeer moet identificeren. Het eerste deel van deze roepletters, het prefix bestaande uit 2 tekens, is kenmerkend voor het land.
Zo zijn alle prefixen beginnend met PA t/m PI toegewezen aan Nederland

F(ull) (vroeger A,B of C) Volledige machtiging voor alle amateuranden PB (zie Overzicht van de aan radiozendamateurs PC toegewezen frequenties) met een maximum zendvermogen PE van 400 watt. Vanaf de 23-cm-band en hoger geldt een PF maximum zendvermogen van 120 W.

N(ovice) (vroeger D) Beperkte machtiging alleen voor de 40-m-, 20-m-, 10-m-, 2-m- en 70-cm-band met een maximum zendvermogen van 25 watt.
Hier zijn ze mee bezig om het zendvermogen te verhogen naar 100 watt maar dat is nog afwachten dus.


Deze website is gemaakt door GJ Koops
Created With WebSite X5

NL14029
Luisteramateur
+7
°
C
+
+
Winsum (Groningen)
Friday, 04
See 7-Day Forecast
Terug naar de inhoud